Tjejskytte

Tjejskytte


Alla tjejer är välkomna! 

Det är tjejskytte i skjutbiografen på Jakt & Skytte för alla jägarinnor i alla åldrar, nybörjare och vana jägarinnor!

Drop-In skytte en gång per månad kl:16.00–20.00 (sommaruppehåll). Grupper på fyra skyttar som går tillsammans in i skjutbiografen och skjuter i 30 min medan övriga jägarinnor snackar, fikar och har trevligt

Kommande tjejskytte 16.00 – 20.00

Tjejskytte hösten 2019


• Tisdag 22 oktober
Tema: Skånes Jakthorn kommer och presenterar traditionen med jaktsignaler och jaktmusik samt spelar för oss!

Skånes Jakthorn är en ideell förening, som vill bevara och utveckla intresset för jakthornsblåsning och jaktliga traditioner. De flesta medlemmarna är i grunden jägare och har ett gemensamt intresse, att blåsa jakthorn. Skånes Jakthorn vill sprida detta vidare, genom att medverka vid jakter och andra tillfällen och visa hur jakthornsmusiken kan bidrag till att höja upplevelsen under en jaktdag.


Om någon är intresserad av att prova på att blåsa jakthorn, så anordnar Skånes Jakthorn nybörjarkurser, där man under en introduktionsperiod kan få låna ett instrument.

Läs mer på hemsidan: https://skanesjakthorn.wordpress.com/


Skyttet  i skjutbiografen under kvällen är bara för tjejer och det sker lugnt och avskilt inne i skjutbiografen med 4 tjejer i var skjutgrupp.
Men vill din respektive eller någon annan vän, tjej eller kille följa med är de också hjärtligt välkomna till temat som startar ca 18.00.


• Torsdag 7 november
Tema: Ballistik, praktiska råd och tips - Val av kula samt inskjutning.

Karl Eklund och Fredrik Bengtsson kommer och håller i temat som startar kll 18.00 och går igenom vad man ska välja för kula, vilka kriterier som man bör ta hänsyn till när man skjuter in sin bössa, detta så oerhört viktiga moment.

Att ha en väl inskjuten bössa är ett absolut måste varje gång man ska jaga och det räcker inte att ha skjutit in sin bössa en gång med jaktammunition, helst ska man kontrollskjuta sin bössa före varje jakt.


Hur skjuter du in din bössa?

Även om man inte jagar utan mest träningsskjuter med träningsammunition är det viktigt att bössan tar där det är tänkt, annars ger inte träningen den respons som den ska!

Det blir först en teoretisk genomgång av hur inskjutningen går till, sen praktiskt.


• Torsdag 5 december  

Tema: Vård i det vilda - första hjälpen för jägare och hund

Mathias Johansson från Svenska Jägareförbundet kommer och håller i temat Vård i det vilda, en kunskap vi alla bör ha men en kunskap som vi hoppas aldrig behöva använda!


– Jag har sedan jag började min jägarbana samt mitt engagemang i Svenska jägareförbundet förundrats över jägarkårens många gånger bristfälliga förberedelser inför eventuell sjukdom eller skada i skog och mark. Kanske beror detta på min bakgrund som yrkesverksam inom svensk hälso- och sjukvård i ett antal olika roller.

Att vi som jägare hamnar i en situation där vi själva, en jägarvän, eller våra hundar drabbas av en akut sjukdom eller skada är de fakto ganska stor. Tyvärr handlar det nog inte om, utan mer om när det kommer ske.

Men vad gör vi då?

Vad har vi förberett i förväg och hur hanterar vi den akut uppkomna situationen. I kursen ”Vård i det vilda” får man grundläggande kunskaper om både akuta skador, sjukdomar och omhändertagande av både människa och hund, samt en grundläggande HLR (Hjärt & Lungräddningsutbildning).


Traditionellt julmingel med glögg och pepparkaka har vi också denna sista gång på hösttjejskyttet.


Skyttet  i skjutbiografen under kvällen är bara för tjejer och det sker lugnt och avskilt inne i skjutbiografen med 4 tjejer i var skjutgrupp.
Men vill din respektive eller någon annan vän, tjej eller kille följa med är de också hjärtligt välkomna till temat som startar ca 18.00.

- - - - -

Drop-In tjejskyttet är bara för tjejer, lugnt avskilt utan insyn i skjutbiografen med start 16.00.

Gratis fika som JAQT sponsrar står framme hela kvällen, tränings-skjut, nätverka, snacka, fika, var med på temat eller deltag bara i någon del under kvällen.


Ingen anmälan innan till Drop-In skyttet och man behöver inte vara där hela tiden utan kommer när det passar och stannar så länge man vill. Det brukar inte vara så lång väntan innan man får gå in med tre andra i skjutbiografen, det är tjejer i alla åldrar och från vana jägarinnor till tjejer som håller på att ta jägarexamen.

 

Vid önskemål och behov görs det skjutgrupper för ”mindre vana/nybörjare”, säg bara till att du önskar skjuta i en sådan grupp.

Dessa grupper är för alla er som är lite mindre vana eller som t.o.m. inte är klar med jägarexamen, så att ni i lugn och ro kan ta den tid ni behöver och få filmer anpassade för er.

I alla övriga grupper går ni in som är vana, har egen bössa, skjutit innan i biografen och vill ha svårare utmaningar i ett högre tempo. 

 

Pris på tjejskyttet:225 kr/skytt och 30 min.

Tema/föredrag är det också på skyttekvällarna som startar vanligtvis vid 18.00 och det kostar inget, vill man kan man deltaga i endast temat.

Klicka på en bild för att se hela bilden och i ett större format.

Tisdagen den 25 september var det bra sikt som var i fokus.


Stort tack till Tobias Brettmark från Swarovski optik som höll i kvällens tema och lärde ut mycket om både kikare och kikarsikten. Tobias är själv jägare och gav många smarta och bra tips på både inställningar och rengöring. Mycket intressant att få en inblick i hur kikare och kikarsikte ser ut inuti genom de två halvmodellerna som Tobias demonstrerade.


Det var fullt i alla skjutgrupperna innan temat och det blev skjutning även efter temat i biografen, lite väntan blev det, men då fanns det tid för desto mer fika och snack.


Roligt att det kommer nya tjejer varje gång, så också denna ikväll, alla mycket välkomna och hoppas fler tjejer hittar till tjejskyttet och får träffa nya glada jägartjejer.

Torsdagen den 29/8 var det första tjejskyttet efter sommaruppehållet och det kom  många glada tjejer denna varma augustikväll, härligt att se alla igen.


Stort tack till Marie Bengtsson från "The need for tweed" som stod för temat och visade kläder från Engelska Oxford Blue. Det blev mycket provande av de fina kapporna i vaxad bomull och även hattarna var populära. Både före och efter Marie startade temat vid 18-tiden var det fullt i alla grupperna inne i skjutbiografen, lugna och snabba, så alla fick det tempo de önskade.


Fika och snacka hann vi också med, såklart, nätverka, det är en viktig del det med!

Torsdagen den 9 maj var det "Ballistik fördjupning" som var temat.


Sista tjejskyttet innan sommaruppehållet och vi fördjupade oss i ballistik, ett tungt ämne, men så intressant för oss ”nördiga”, man lär sig nytt hela tiden!

Stort tack till Karl Eklund och Fredrik Bengtsson som rätade ut en del frågetecken men satte nog dit lika många igen!

Träningsskjuta, fika och snacka var tre viktiga saker som vi också hann med under kvällen.

Tisdagen den 9 april var det "Grunder i Ballistik" som var temat.


Karl Eklund pratade räffling, kaliber, roterande kulor, inskjutning av bössor och om pipan som alltid är riktad en aning uppåt på temat. Intressant och så lärorikt och kul med alla exempel och historier.


En massa träningsskjutande blev det långt in på kvällen också plus snack och fika, såklart!

Tisdagen den 12 mars handlade temat om vår hörsel!


Då kom Tarik Jamil, Leg. Audionom till tjejskyttet och hade ett föredrag om vår hörsel, den som det är så lätt att förstöra men också lätt att skydda, intressant och nyttigt att få veta!


Det var flera tjejer som under kvällen lät göra ”öronavgjutningar” för att få gjort små hörselskydd, ett smidigt sätt att skydda sin hörsel.


Vi träningssköt, fikade och snackade vi en massa under kvällen som vanligt och kul också att få se flera killar som kom och lyssnade på temat.

Tordagen den 14/2 var hjärtat det viktigaste, både på dagen och kvällen!


På alla hjärtans dag var hjärtat i fokus även på tjejskyttet då vi lärde vi oss att rädda liv med Hjärt-lungräddning!
Stort tack till Roswitha Splittorff och Marie Petrelius Fäldt som höll i kvällens tema: Sjukvård i fält + HRL

.
Alla tog chansen att prova på att träna och uppdatera sig, så oerhört viktigt att kunna hjärt-lungräddning även i en stressad situation. Många upptäckte att man ska ta i mer än man tror för att det ska bli rätt, mycket lärorikt!


Mycket skjutande på flera nya filmer i biografen, fika och snacka en massa hann vi såklart också med under kvällen!

2019 års första tjejskytte var torsdagen den 10 januari.

 

Det kom flera nya tjejer så det blev lika många lugna skjutgrupper som vanliga skjutgrupper, väldigt roligt att nya tjejer hittar till tjejskyttet!

 

Jesper Einarsson från Jägareförbundet höll i temat med ett mycket intressant föredrag om kronhjorten, Skånes landskapsdjur, detta smarta, svårjagade och mycket vackra djur.

Jesper berättade och jämförde också med övrigt klövvilt, väldigt intressant.

 

Mycket snack och fika blev det också såklart!

Tisdagen den 4/12 var årets sista tjejskytte med traditionellt julmingel, glögg, pepparkaka och liten julklapp som JAQT sponsrade oss med.


Temat höll Gamekeeper Jaktresor i och gav oss inspiration för jaktresor runt om i världen med fina bilder i sin Powerpoint show. Två mycket glada tjejer fick vi också se då de blev vinnare av presentkorten á 500 kr som Gamekeeper lottade ut under kvällen. Grattis!

 

Mycket skjut-träning i biografen blev det, både före och efter temat var det grupper med tjejer som gick in och tränade skytte och flera lugna grupper även denna gång!

Torsdagen den 15 november var temat  Kulvapen och hagelbössor


Det blev fullt hus när Johan Georgsson från Sako kom till tjejskyttet, det kom så många intresserade att stolarna inte räckte till!

Johan visade och lärde oss massor om kulvapen, ljuddämpare, kikare, sikten och hagelbössor. Mycket trevligt och intressant föredrag. Fina ”Giveaway” hade Johan med sig också , stort TACK!


Det blev många skjutgrupper under kvällen och nytt rekord med fyra lugna grupper, jätteroligt.

Och sen, fika och en himla massa snack blev det såklart också.

Torsdagen den 18 oktober kom "amatör-kocken” Helena Josefson som gav oss en riktigt trevlig matlagningsinspirerande kväll på tjejskyttet.


Helena fixade och mixade det ena efter det andra snabbt och enkelt. Hon gav oss massor med nya tips, allt från att koka tomat i glasburk i ugn till att göra nyttiga kryddblandningar och allt fick vi givetvis smaka på.


Tränings-skjuta, fika och snacka gjorde vi såklart också och denna kväll blev det tre ”lite mindre vana” grupper  (rekord) då det kom flera nya tjejer, jättekul!

Torsdagen den 20/9 kom Marie Koenen och höll ett mycket intressant föredrag om specialsök med hund.


Marie visade två fina sök med sin ”vägglösshund”, roligt att få se den i aktion. Lite läskigt men kul också att få veta hur vägglössen förvaras i rymningssäkra behållare och hur de matas!


Både innan och efter temat tränings-sköt, fikade och snackades en massa som alltid.

Den 28 augusti 2018, på höstens första tjejskyttekväll kom Morten från Deerhunter och hade visning av sköna och snygga jaktkläder som vi provade och fick tips om.


Kul att så många tjejer kom till vår höststart och flera tjejer kom för första gången.

Jättevälkomna allihopa, nu är vi igång ingen med skjutträning, nätverkande och en massa mysigt fikande och snack!

Peter Skogström från Mat & Vin kom till vårens sista tjejskytte den 15 maj och höll ett underhållande och intressant föredrag.


Peter berättade hur man ska hänga, stycka och tillaga sitt viltkött för att få det helt perfekt!

Det blev många bra tips, in i minsta detalj, allt från hur lång tid olika vilt ska hänga till exakta ugnsgrader, mycket givande.


Fika, snacka, nätverka och tränings-skjuta gjordes som vanligt också denna kväll.

Till tjejskyttet torsdagen den 19 april kom Nils Carlsson, jägare och Viltförvaltare på Länsstyrelsen i Skåne och pratade om rovdjur och invasiva främmande arter.


Ett mycket intressant föredrag om varg i Sverige och mårdhund i Danmark, det blev många frågor och Nils svarade på dem alla.

Tränings-skjuta, fika, nätverka och snacka en massa, gjordes så klart också, precis som vanligt.

Tisdagen den 20 mars handlade temat om det viktiga ämnet ballistik, som nu inte är svårt längre!


Christian och Nicklas redde ut begreppen, patroner, kaliber, kulvikt, kulbana, vindavdrift, anslagsenergi osv.

Varför man ska skjuta in sin bössa på 100 m och trixen för att göra det lätt, fick alla lära sig.

Hur kulan beter sig på väg till målet och varför, beskrevs också.

Träningsskytte, fika och en massa snack, blev det såklart även denna kväll!

Torsdagen den 22 februari var det Marie Henschen som höll i temat, information om Malmö Skyttegille.


Marie berättade om vilka fördelar det är att vara medlem i MSG, att medlemsavgiften är 500 kr/år och för det får du träna skytte/skjuta in din bössa på de olika banorna på Spillepengen (måste vara medlem i MSG för att få göra det) + att man kan delta i olika gratiskurser som anordnas av MSG.

Träningsskjuta, fika och snacka en massa hann alla också med under kvällen.

Torsdagen den 26 januari, årets första tjejskytte, många tjejer, glada skatt, mycket snack och träningsskytte i skjutbiografen.

Temat för kvällen var fokus på skjutställning vid kulskytte!


Gemensam torrträning i skjutbiografen under ledning av Christian Olsson. Många bra tips, hur man står bäst för att få iväg ett bra skott när man skjuter på ”älgen” och på drevjakter och mycket annat som är viktigt att tänka på som skytt och jägare.

Övning var för sig vid skjutsimulatorn ingick också, ingen lätt uppgift, men lärorikt.

Torsdagen den 7 december kom Jaktvårdskonsulent Fredrik Jönsson och det var julmingel med glögg och pepparkaka + julklapp!


På årets sista tjejskytte hann alla som ville med att både skjuta, dricka glögg, snacka, fika, få julklapp och lyssna på Fredrik Jönsson från Jägareförbundet. Fredrik höll i temat för kvällen med ett mycket intressant föredrag om jaktetik, det blev både diskussion, frågor och en del tankeställare.

Tisdagen den 14 november kom Johan Svenning från Zodiac och hade föreläsning och lärde oss allt om jaktradion.

Många bra tips på hur vi ska fixa jaktradion när man tror den är ur funktion och så är det bara någon inställning som är fel! Superbra att veta!

Fika, en massa snack och skjutande hann vi också med.


Torsdagen den 26 oktober var det fokus på skjutställning vid kulskytte!

Patrik Boström instruerade och gav råd under skyttepassen och Mattias Svensson höll i temat på tjejskyttet med en gemensam "torrträning" inne i skjutbiografen. Många mycket bra tips om hur man ska stå rätt, hålla rätt för att snabbt få iväg säkra skott.

Tisdagen den 26 september var det höstens första tjejskytte och temat var rödpunktsikte.


Det blev fullt i konferensrummet när Alexander Nordin från Aimpiont föreläste och visade både bilder och ett par korta häftiga filmer.

Alla som ville fick också lov att testskjuta med Aimpoint inne i skjutbiografen, vilket många passade på att göra.

Många nya tjejer kom till denna kväll, jättetrevligt!

Jakt & Skytte i Skåne AB  ·  Meteorvägen 12  ·  245 34 Staffanstorp  ·  info@jaktoskytte.com  ·  046-25 60 01