Skjutbiograf, vad är det?

Skjutbiograf, vad är det?


Stor filmduk

För de som aldrig varit inne i en skjutbiograf kan man beskriva det som en stor lokal, ofta långsmal, med en stor filmduk som täcker ena kortsidan. Längs andra kortsidan finns skjutbänkar där skyttarna står vid var sin bänk och skjuter en i taget med två till fyra skott åt gången.


Verklighetstrogna filmer

På filmduken visas olika jaktsituationer, det är mycket verklighetstrogna filmer med vilt som kommer i alla möjliga positioner och hastigheter, som anpassas efter skyttarnas önskan och nivå. Man skjuter med sitt eget kulvapen och med träningsammunition, alltså riktiga skott. Vid varje avlossat skott stoppar filmen någon sekund och en röd markering visar var skottet tog, filmen startar sedan igen och skyttet fortsätter. Det blir så nära verkliga jaktsituationer som det är möjligt.


Den viktiga rörelsen i drevjakt

När man skjuter på löpande vilt ska man starta drivet bakom djuret och gå igenom/föra den fram i djurets hastighet och en bit till i framförhållningen. Hur långt framför beror på avståndet till viltet och dess hastighet. Vid skott på rörliga mål ska fotställningen vara mera rakt mot målet jämfört med skott mot stillastående, då man ofta står med sidan mot målet. Prova dig fram och se var du blir mest rörlig i kroppen, har störst driv åt båda hållen, för att hitta din fotposition.


Fokuseringen

Fokus på viltet är det viktigaste, det ska vara en linje mellan öga – mynning – mål. När man har tränat mycket, ställer man upp och gör anläggningen helt automatiskt och kan då ha all fokus på målet. Man låser ögat på viltet, driver bakifrån och igenom i viltets hastighet och bana, passerar viltet och låter skottet gå medan man fortsätter att driva bössan framåt i rörelsen. Så lätt är det…

Jakt & Skytte i Skåne AB  ·  Meteorvägen 12  ·  245 34 Staffanstorp  ·  info@jaktoskytte.com  ·  046-25 60 01